photo slide

PENGENALAN

GCP MENJUAL EMAS MURAH DALAM PASARAN

Goldcrest Pavilion Sdn Bhd (GCP)adalah sebuah syarikat berdaftar milik bumiputra sepenuhnya. ditubuhkan secara rasmi dan diperbadankan di bawah akta syarikat 1965 pada 26 Mac 2009 sebagai pembekal barang kemas, jongkong emas, dinar emas, dan syiling emas.


GCP hanya menjalankan peniagaan jual beli emas SAHAJA dan tidak terlibat dgn perniagaan berunsur skim pelaburan emas,skim piramid, multilevel marketing, dan sebarang aktiviti yg menyalahi akta AMLAA, AMLATFA, BAFIA dan SC.


GCP ditubuhkan oleh sepasang suami isteri iaitu en. Shamsul Anuar b. Md Ali berasal dari Felda Gedangsa Hulu Selangor & Pn. Norliza bt Ngatiman berasal dari Desa Temu Jodoh Segamat yg merupakan bekas guru dan telah berkhidmat selama 11 tahun dlm bidang perguruan.
Bersandarkan pengalaman dan kepakaran mendidik modal insan serta kajian yang dilakukan dalam industri emas, beliau telah membuat keputusan untuk bergiat secara sepenuh masa dalam industri emas dgn memberi peluang kepada Bumiputra khasnya utk menceburi bidang perniagaan emas.


Bagi membantu usahawan-usahawan emas di bawah naungan GCP, bantuan modal diberikan khusus kepada pengedar-pengedar yg aktif. Kini GCP merupakan platform terunggul yang telah melahirkan ramai usahawan dan jutawan emas.
PRODUK UTAMA


Bagi menggalakkan masyarakat menyimpan emas tulin, GCP telah mengeluarkan Rantai Tangan emas 999 dan 916 sebagai produk utama.


Selain itu GCP telah mengeluarkan Gold bar 999 dan dinar sendiri iaitu DINAR GCP yang berketulinan 999.9 mengikut piawaian matawang dinar yang digunakan pada zaman Rasulullah S.A.W.


GCP juga merupakan pembekal sah jongkong emas PAMP SUISSE keluaran PAMP S.A Switzerland.


VISI

Simpanan emas menjamin masa depan


MISI


Meningkatkan Ekonomi Bumiputra Melalui Simpanan Emas


MATLAMAT

•Mendidik masyarakat tentang pentingnya simpanan emas untuk kelangsungan hidup sewaktu kegawatan ekonomi dan politik.

•Melahirkan masyarakat yang celik ilmu tentang emas yang kalis inflasi.

•Memberi peluang kepada Bumiputra untuk meningkatkan ekonomi melalui simpanan emas dan perniagaan emas.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GCP DI DALAM KATEGORI MANA?
BANYAK PELABURAN DAN JUALAN EMAS SEKARANG..UNTUK MEMAHAMI BENTUK KATEGORI GCP SILA BACA ARTIKEL INI.

TAJUK : “Orang tamak selalu rugi, macam anjing dengan bayang-bayang. ”Ada beberapa cara nak melabur dengan emas hari ini. Tapi sila berhati-hati, ada cara yang halal, ada cara yang tak patuh Shariah dan ada cara yang menipu atau skim cepat lingkup.


1. Emas Fizikal

Contohnya beli 25 gram emas fizikal dalam bentuk bar, syiling dan barang kemas.
Selagi mana beli secara tunai, tiada isu Shariah. Cara buat untung adalah beli harga rendah, jual harga tinggi.

Rujuk: http://www.pakdi.net/cara-membeli-emas-perak-patuh-shariah/


2. Akaun Pelaburan Emas

Beli 25 gram emas dari bank, emas fizikal tak perlu ambil. Bank simpan atau bank cuma benchmark harga emas semasa.

Yang confirm transaksinya halal cuma KFH dan Al-Rajhi Bank, selebihnya tidak.

Rujuk: http://www.pakdi.net/akaun-pelaburan-emas/


3. Emas + Ar-Rahnu

Kalau emas dah beli secara tunai dan kemudian digadaikan, ok. Patuh Shariah.

Kalau buat kombo sekaligus, maka ada isu Shariah yang pelu diperhalusi.

Rujuk: http://www.pakdi.net/hukum-pelaburan-emas-ar-rahnu/


4. Saham syarikat berhad yang berkaitan emas di Bursa Malaysia

Setahu saya hanya Poh Kong Holdings Berhad (5080) yang sahamnya dijual beli di Bursa Malaysia. Wah Chan dan Habib Jewels masih Sdn Bhd. (Kalau saya tertinggal syarikat berhad dalam industri emas yang didagangkan di Bursa, tolong beritahu saya ya dalam ruang komen) Poh Kong merupakan penjual emas dan barang kemas paling besar di Malaysia dan mempunyai lebih 100 cawangan seluruh negara.

Beli saham Poh Kong Holdings Berhad dan kita berpeluang mendapat capital gain dari harga saham dan juga dividen tahunan. Saya ulang, dividen tahunan.


5. Skim Cepat Lingkup

Caranya, beli emas dapat dividen, duit dan pulangan x% setiap bulan.


Ini skim cepat lingkup. Emas fizikal tak beri dividen. Akaun pelaburan emas pun tak beri sebarang dividen. Kalau nak dapat dividen pun kena beli saham macam syarikat Poh Kong yang tersenarai dengan Bursa Malaysia untuk tujuan tersebut, tapi itu bukan beli emas tapi beli saham.

Kalau syarikat berkaitan emas yang paling besar pun cuma berani dan mampu beri dividen tahunan sahaja, kenapa boleh ada syarikat biasa-biasa yang nak janjikan pulangan dividen setiap bulan? Ia tidak masuk akal. Syarikat sebegitu adalah musang yang sedang membela ayam.

Apa yang sebenarnya syarikat sebegini jual? Emas ke saham?

Jika emas, mana emasnya? Jika emas tiada itu sudah jadi transaksi haram.

Kalau saham pula, adakah ia tersenarai di Bursa Malaysia atau mana-mana bursa saham lain ?

Apakah operasi sebenar syarikat tersebut? Terlibat dalam jual beli emas macam Poh Kong, Habib dan Wah Chan atau cuma sedang menipu orang ramai, penjawat awam dan makcik-makcik di kampung?

Modus operandi skim cepat lingkup bermula dengan model “pelaburan” semudah skim Pak Man Telo dan Labu Peram. Kemudian disusuli skim forex, futures market, CPO, ternak lembu, rumpai laut, jala ikan, MLM dan kini pelaburan emas.

Tak percaya?

“Takkan dia tipu pula, sebab saya masih dapat duit tiap-tiap bulan Pakdi!” ujar seorang pegawai kerajaan.

Ok. Tiada masalah.

Pergi lah habiskan semua duit simpanan, duit simpanan nak pergi haji, gadai tanah, buat pinjaman bank, minta duit & paksa emak ayah, adik beradik, kawan-kawan semua masuk dan jumpa peneroka Felda dan orang kampung untuk terlibat dalam skim yang sama.

Pergi buat apa yang patut untuk terlibat dalam skim macam ni. Pergi buat untuk jadi kaya dengan jalan menipu. Teruskan mengikis duit orang lain.

Saya dah tegur dan ingatkan skim cepat lingkup sebegini melalui siri seminar, ceramah dan bengkel dan hari ini melalui blog. Saya cuma nak selamatkan diri saya, keluarga dan kalian yang mahu percaya sahaja.


rujukan: http://www.hargaemas.com.my/terkini/beli-emas-dapat-duit-setiap-bulan/

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Name:
Email Address:
Address:
Tel. No :
Payment via : Maybank
Bank Islam
Bank Rakyat
Money Order

Put a website form like this on your site.